Delen ?

VOOR WIE ?

Deze site is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor cultuur en erfgoed in de vorm van films of podcasts met historische onderwerpen uit de regio Rotterdam en Barendrecht. Regelmatig zullen er nieuwe filmpjes geplaatst worden. Bezoek de site dus regelmatig. en zet hem bij uw favorieten.

Creative Commons-Licentie
Op de inhoud van dit blog is een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie van toepassing. Daarmee is het onbewerkt overnemen, insluiten en verspreiden , mits met bronvermelding, toegestaan. Condities voor andere toepassingen op aanvraag.

23 november, 2014

De RMI van Overschie

Van 1928 tot omstreeks 1970 was er in Rotterdam-Overschie aan de Zestienhovensekade een bedrijf dat natuursteen bewerkte voor bouwwerken en kunstwerken voor heel Nederland en de Antillen. De Rotterdamsche Marmer Industrie NV, of kortweg RMI, net als dat andere bedrijf, de Rotterdamsche Melk Inrichting. Tijdens de wederopbouw van Rotterdam beleefde het zijn gloriejaren. Het groeide uit tot de grootste natuursteen verwerker van Nederland. Alleen al in Rotterdam zit er aan de(voormalige) bankgebouwen, het Hilton hotel, het Shell gebouw, de Bijenkorf en nog veel meer gebouwen natuursteen van de RMI verwerkt in gevels en vloeren. Maar nu staan er op die plek aan de Zestienhovensekade woningen en herinnert er niets meer aan dat bedrijf. Er kwamen roerige jaren, met verschillende overnames en een doorstart aan de Giessenweg. Maar dat ging onlangs failliet. Toen ik ging zoeken op internet naar info over het oorspronkelijke bedrijf, bleek er slechts één melding te vinden. Dat betrof het gedenkboek "40 jaar natuursteen" dat het in 1968 uitgaf bij hun 40 jarig bestaan. Daaruit heb ik een luchtfoto en foto`s van enkele gebouwen, samen met eigen opnamen, verwerkt tot deze korte diashow.